7 misverstanden rond loopbaanbegeleiding opgehelderd

Loopbaanbegeleiding gaat nét over het onderzoeken van jouw mogelijkheden, vooral als je denkt dat jij er geen hebt.

Behoor jij tot de gelukkige die elke dag al fluitend naar hun werk gaan en uit bed springen, zelfs nog voor de wekker afloopt?
De MAX! Ik ben super blij voor jou!

Of denk je eerder dat dit weggelegd is voor “the happy few”!
Je kent ze wel, die mensen voor wie “the sky, the limit is”?

Diegenen, die in tegenstelling tot jijzelf, wel over allerlei mogelijkheden beschikken.

Hieronder vind je de 7 meest voorkomende misvattingen waarom mensen denken dat loopbaanbegeleiding NIETS voor hen is.


Je kan hier namelijk met veel meer vragen terecht dan je zou denken.
Ik als ervaringsdeskundige kan het weten want ik volgde zelf 2 maal loopbaanbegeleiding.
Daardoor leerde ik mezelf beter kennen en wat ik belangrijk vind en maakte ik een plan dat ervoor gezorgd heeft dat ik sta waar ik nu sta.


Misverstand nr. 1

Loopbaanbegeleiding is enkel voor wie van job wil veranderen

Veel mensen stappen om deze reden al niet naar een loopbaancentrum en dat is echt een gemiste kans.

Ik heb zelfs mensen begeleid, die bij de start van het loopbaantraject wél dachten dat ze van job wilden veranderen maar op het einde tot de conclusie kwamen dat het er zo slecht nog niet was. Ze leerden er op een andere manier naar kijken en te focussen op wat wel goed was. (en dat was best wel veel) Dankzij de inzichten en tips die ze uit de sessies haalden konden ze meer uitdaging en afwisseling in hun job brengen waardoor ze opnieuw meer voldoening kregen.

Ik leer je heel bewust kiezen voor wat jij belangrijk vindt en een plan uit te werken hoe jij dit besluit dan vorm geeft.

Ik leer je heel bewust kiezen voor wat jij belangrijk vindt en een plan uit te werken hoe jij dit besluit dan vorm geeft.

Er zijn zoveel meer vragen en topics waarrond je kan werken.

De VDAB stelt zelf de volgende thema’s voorop.

Werkbaar werk. (In mijn huidige werksituatie heb ik te hoge werkdruk, stress, signalen van burn-out)
Relaties in de werkcontext.(In mijn huidige werksituatie heb ik het moeilijk met (een) collega (s), teamleider
Jobdoelwit.(Ik wil weten welk werk en/of statuut (werknemer, zelfstandige) écht bij mij past en mij heroriënteren op de arbeidsmarkt.)
Zingeving.(Ik wil meer voldoening, plezier, of uitdaging in mijn werk.)
Kwaliteit-reflectie.(Ik wil weten wat mijn sterke en zwakke punten zijn en hoe hiermee best om te gaan.)
Motieven-reflectie (Ik wil weten wat voor mij het belangrijk is in mijn werk (waarden, interesses en drijfveren)
Balans werk-prive.(Ik wil een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven.)
Arbeidsmarkt-verkenning.(Ik wil een zicht op de arbeidsmarkt)
Leiderschap (Ik heb vragen rond promotie, demotie, leiderschap)
Groei en uitdaging.(Ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten/competenties beter kan inzetten)

Zitten daar thema’s tussen waarvan je denkt… ja, daar ben ik niet zo gelukkig mee? Blijf dan niet bij de pakken zitten en begin met het formuleren van jouw loopbaanvragen via dit handig werkblad.


Misverstand nr. 2

Loopbaanbegeleiding is niet voor zelfstandigen

Wat velen niet weten is dat WERKNEMERS & ZELFSTANDIGE recht hebben op loopbaanbegeleiding met loopbaancheques!

Hoe zou het zijn als jij vanuit jouw innerlijke leider in jouw bedrijf staat?  Wat zou er dan anders zijn? Hoe zou jij je dan voelen?

Hoe zou het zijn als jij vanuit jouw innerlijke leider in jouw bedrijf staat?
Wat zou er dan anders zijn? Hoe zou jij je dan voelen?

We vertrekken steeds van jou als individu, of je nu werknemer bent of zelfstandige.
Jij als persoon en jouw functioneren staat centraal.

“Wie zijn ze, wat drijft hen, wat doen ze?” Paul Jambers wist al dat dit belangrijk was!

Je werd ondernemer vanuit een passie, maar in de praktijk vlot dit niet altijd zo goed. Je wordt vaak meegezogen door de waan van de dag. De droom en de werkelijkheid liggen soms mijlenver van elkaar verwijderd. Je hebt het gevoel dat je constant brandjes blust en je jezelf achterna loopt, terwijl het net noodzakelijk is om in onze kracht te blijven staan als mens en als ondernemer. Ook al ben je als zelfstandige een gediplomeerde plantrekker, het helpt als een ander je een spiegel voorhoudt en de dingen in vraag stelt.

Want waarom werd je nu weer zelfstandige?
En slaag je erin om dat neer te zetten vanuit jouw hart?
Ben je nog steeds bezig met datgene wat jij belangrijk vond?
En hoe zit het met die balans tussen werk en privé?
Maak jij voldoende tijd voor de dingen die ertoe doen of vragen de kinderen zich af wie jij bent?

Ik ben geen business coach en het gaat hier niet om de noden van de onderneming of het verbeteren van je businessmodel. De focus ligt bij loopbaanbegeleiding voor ondernemers op “ZELF”management. Samen gaan we op zoek naar jouw innerlijke leider. Wie jij bent als ondernemer of beter nog, wie jij wilt ZIJN als ondernemer en hoe jij het verschil wilt maken!


Die CV kan je zelf wel schrijven als je weet wie jij bent en wat je echt belangrijk vindt. Om dat te ontdekken kan een sparringspartner wel handig zijn.

Die CV kan je zelf wel schrijven als je weet wie jij bent en wat je echt belangrijk vindt. Om dat te ontdekken kan een sparringspartner wel handig zijn.

Misverstand nr. 3

Loopbaanbegeleiding is samen een C.V. schrijven en vacatures bespreken

Loopbaanbegeleiding is een positieve manier om stil te staan bij je huidige werksituatie. Ik stel jou de vragen die jij jezelf niet stelt waardoor je tot anderen inzichten komt. Aansluitend krijg je opdrachten mee naar huis om dit denkproces verder op gang te zetten.

Dus neen, samen een CV schrijven of vacatures bekijken is niet echt de bedoeling, ik ga ervan uit dat jij dat nadien wel alleen kan. (Wat niet wil zeggen dat je me daar geen vragen over mag stellen natuurlijk!)

Maar, vóór je die CV kan schrijven is het belangrijk dan je een goed zicht hebt op wie je bent, wat je belangrijk vindt in het leven en waar je voldoening uit haalt. Hoe jij wilt bijdragen aan het grotere geheel en wat je leven betekenisvol maakt.

En dat zijn minder evidente zaken om in je eentje uit te vogelen. Daarbij kan een sparingspartner zoals ik wel eens handig zijn. We vertrekken met andere woorden niet zomaar vanuit je diploma of een bepaalde sector.


Het NLP outcome model van Arcturus is één van de belangrijke kapstokken die jou ondersteunen bij je bewustwordingsproces

Het NLP outcome model van Arcturus is één van de belangrijke kapstokken die jou ondersteunen bij je bewustwordingsproces

Misverstand nr. 4

Loopbaancoaching is testjes doen en op het einde heb je een kant en klaar antwoord

Neen, hier stop ik je niet in een vakje en krijg je geen eenheidsworst begeleiding met op het einde dé job waar je moet solliciteren.

We werken op maat al vertrek ik wel steeds van een vaste structuur.
Jouw bewustwordingsproces staat daarin centraal.

Wie ben je,
waardoor je denkt wat je denkt
en doet wat je doet,
waardoor je krijgt wat je krijgt.

De keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt (bewust maar vaak ook onbewust) hebben je gebracht tot waar je nu staat. Daar een zicht op krijgen helpt je om in de toekomst meer bewuste keuzes te maken.

Een persoonlijkheidstest kan daar een onderdeel van zijn. Niet voor het etiket dat het je oplevert, wel om je uit te dagen, erover te reflecteren en eruit te leren. Ik kan putten uit een arsenaal aan methodieken en werkvormen en afhankelijk van jouw noden en de vragen waar jij een antwoord op zoekt wordt de begeleiding op maat vorm gegeven.


Mensen komen maar in beweging als het pijn genoeg doet. Als we niet luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft en we stelselmatig over onze grenzen blijven gaan vallen we uiteindelijk uit. Laat het zover niet komen - onderzoek tijdig hoe …

Mensen komen maar in beweging als het pijn genoeg doet. Als we niet luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft en we stelselmatig over onze grenzen blijven gaan vallen we uiteindelijk uit. Laat het zover niet komen - onderzoek tijdig hoe jij het anders kan aanpakken.

Misverstand nr. 5

Loopbaanbegeleiding is voor mensen met een burn-out of andere zware problemen

Neen, als je een burn-out hebt of andere zware problemen, dan heb je iets anders nodig. Er is hier natuurlijk wel ruimte voor je verhaal en er valt hier ook regelmatig een traan, maar dan gaan we over tot het zoeken naar oplossingen. Hoe kan je er anders mee omgaan, wat kan er veranderen.

Je kan loopbaanbegeleiding wel inzetten als je na een burn-out terug aan de slag wilt. Zodat je niet opnieuw in dezelfde valkuilen stapt en de lessen leert die de burn-out je kwam vertellen.

Als je het gevoel hebt dat jouw lijf je iets wilt vertellen, druk dan even op de pauze knop en bekijk met een loopbaancoach hoe het anders kan zodat het niet zover hoeft te komen.


Misverstand nr. 6

Ik zou het maar een triestige zaak vinden als mijn meer dan 10 jaar langdurige opleidingen equivalent staan voor een babbel met je BFF.

Ik zou het maar een triestige zaak vinden als mijn meer dan 10 jaar langdurige opleidingen equivalent staan voor een babbel met je BFF.

Mijn vrienden kunnen me toch ook advies geven waarom zou ik met een coach gaan praten

Vrienden zijn niet altijd de beste raadgevers. Ze zitten vaak in dezelfde context en delen jouw angsten. Anderzijds zijn ze misschien wel bang dat wat ze zeggen tussen de vriendschap komt of worden ze ongeduldig als je nu “nog niet bent opgestapt bij die vervelende werkgever!” Daarom houden vrienden zich vaak in en krijg je dus niet het beste advies dat je nodig hebt.

Door met een professional te gaan praten kan je de dingen meer vanop afstand bekijken. Ik geef je ook geen advies maar ga samen met jou op zoek naar de antwoorden binnen in jezelf. Ik zit niet in dezelfde context en kijk er dus met een andere bril naar, dat alleen al kan verhelderend zijn. Daarnaast ontlast je jouw vrienden of je partner en neem je de verantwoordelijkheid op voor je eigen geluk.


Misverstand nr. 7

Ik ben te oud voor loopbaanbegeleiding, het is de moeite niet meer

Toen ik oma werd heeft dat mijn prioriteiten helemaal herschikt. Dankzij de begeleiding kreeg ik helder hoe ik de 2de helft van mijn carrière wou invulling geven.

Toen ik oma werd heeft dat mijn prioriteiten helemaal herschikt. Dankzij de begeleiding kreeg ik helder hoe ik de 2de helft van mijn carrière wou invulling geven.

We moeten met z’n allen langer werken. Zie jij dat zitten in je huidige job?
De tijd dat we afstuderen en ergens gaan werken tot aan ons pensioen is verleden tijd. De dingen veranderen steeds sneller en er wordt steeds meer flexibiliteit van ons verwacht.

Als jij denkt dat je te oud bent om te veranderen dan heb je het mis en tegelijkertijd ook weer niet. Want die overtuiging beperkt je in je mogelijkheden en weerhoudt je om stappen te zetten.

Neem het maar gerust van me aan, je bent nooit, maar dan ook nooit te oud om samen met een professional te onderzoeken wat er anders kan.

Ook al ben je nog maar een (paar) jaar van je pensioen verwijderd, als je niet gelukkig bent op je werk zet dan de stap, het is altijd de moeite.

De beste beslissing die ik ooit maakte is het pad van persoonlijke ontwikkeling bewandelen. Ik werd bewust dat ik altijd, maar dan ook altijd een keuze heb. Dat er altijd mogelijkheden zijn, ook al zien we ze op dit moment nog niet. Die kennis (en dus ook de hoop en het vertrouwen) kunnen doorgeven en mensen ondersteunen naar een gelukkig en betekenisvol leven geeft mijn ongelooflijk veel voldoening.

Wil je onderzoeken of loopbaanbegeleiding iets voor jou is?
Dan heb ik hier voor jou een handig zelfonderzoek klaarstaan.


Wil je graag kennismaken?
Plan dan jouw
gratis vrijblijvend telefoongesprek rechtstreeks in mijn agenda.  

Het oude verhaal is uitverteld en ik neem liefdevol afscheid

3 levenslessen die ik dankzij het overlijden van mijn moeder kreeg en hoe ze me gemaakt hebben tot wie ik nu ben!